Smaki świata po polsku 2: Węgrzy (18)
W skrócie
Polacy bardzo lubią węgierską kuchnię. Jej podstawą jest papryka w najróżniejszych odsłonach. Madziarskiego jadłospisu nie sposób wyobrazić sobie bez gęstego paprykarza i zupy gulaszowej.
Oglądaj w telewizji
Opis
Ola Nguyen i Robert El Gendy odkrywają kuchnię mniejszości narodowych i etnicznych zamieszkujących Polskę. Zapraszają widzów na wyprawę pełną smaków i interesujących zwyczajów. Nie zabraknie ciekawych przepisów idealnych do wykorzystania we własnym domu. W poszczególnych odcinkach pojawią się pełne pasji osoby, które opowiedzą o tradycyjnych dla swojego narodu potrawach.
Chyba każdy zna powiedzenie "Polak, Węgier, dwa bratanki, i do szabli, i do szklanki". Rzeczywiście oba te narody zawsze były sobie bliskie, a Polacy bardzo lubią węgierską kuchnię. Jej podstawą jest papryka w najróżniejszych odsłonach. Madziarskiego jadłospisu nie sposób wyobrazić sobie bez gęstego paprykarza i zupy gulaszowej. Ola Nguyen i Robert El Gendy dowiedzą się więcej o węgierskich kombinacjach smakowych, użyciu cebuli, papryki i czosnku oraz mięsie z mangalicy.