W kotle historii: Zjazd Krakowski. Uczta dyplomatyczna

magazyn kulinarny Polska 2020  od 12 lat
zdjęcie

W skrócie

We wrześniu 1364 roku w Krakowie odbyło się spotkanie europejskich monarchów oraz książąt. Wówczas została wydana uczta dla jego uczestników, którą przygotował sam Mikołaj Wierzynek.

Oglądaj w telewizji

Program archiwalny.

Opis

Wraz z Łukaszem Modelskim widzowie przeniosą się w przeszłość, by poznać kulinarne smaki dawnych lat. Każdy odcinek poświęcony jest innej ważnej historycznie dacie. Prowadzący, historyk sztuki i kultury średniowiecza, przedstawi ciekawe przepisy, po które sięgał m.in. kucharz króla Stanisława Augusta Poniatowskiego czy mistrzowie w Wersalu. Nie zabraknie też receptur z kuchni polowych z czasów bitwy warszawskiej.

We wrześniu 1364 roku w Krakowie odbyło się spotkanie europejskich monarchów i książąt. Wówczas została wydana uczta dla jego uczestników, którą przygotował Mikołaj Wierzynek. Przepisy na podawane potrawy pochodziły z książki kucharskiej Guillaume'a Tirela, francuskiego kucharza okresu średniowiecza. Prowadzący program Łukasz Modelski stara się je odtworzyć. Wśród nich są małe ptaszki oraz tarta parmeńska.

Twórcy

Zobacz także

Ładuję...