Wojciech Cejrowski - boso przez świat: Peru. Sól (118)

W skrócie
Sól była pierwszym w dziejach konserwantem. Inkowie bardzo ją cenili. Odcedzenie jej z wody wymagało mnóstwa wysiłku. Wciąż zresztą wykonuje się tę pracę. Wojciech Cejrowski pokaże, jak się to odbywa.
Oglądaj w telewizji
Opis
W każdym programie Wojciecha Cejrowskiego prezentowane są ciekawostki z różnych zakątków świata. Podróżnik chętnie uczestniczy w codziennych zajęciach mieszkańców danego regionu i różnego rodzaju lokalnych rozrywkach. Nie obawia się też próbować nawet najbardziej nieapetycznie wyglądających specjałów kulinarnych.
Niegdyś soli nie używano jako przyprawy. Była za to pierwszym w dziejach konserwantem. Nie marnowano jej więc na takie drobnostki jak poprawienie smaku jedzenia. Inkowie bardzo cenili sobie sól. Mogli ją wydobywać tylko z jednego miejsca położonego bardzo wysoko w górach, czyli z kopalni królów. Odcedzenie jej z wody wymagało mnóstwa wysiłku. Wciąż zresztą wykonuje się tę pracę. Sławny obieżyświat Wojciech Cejrowski pokaże, jak dokładnie się to odbywa.