Kuchnia dla odważnych (4/8)

W skrócie
Walenty jedzie na podkarpacką wieś do swojego przyjaciela Piotra, który zajmuje się hodowlą trzody chlewnej. Mężczyźni decydują się na degustację świeżo spuszczonej świńskiej krwi.
Oglądaj w telewizji

Opis
Walenty Kania wraz z widzami odkrywa nowe, odważne smaki. W kuchni eksperymentuje z przyjaciółmi z różnych stron Polski i pokazuje, co jeszcze można zjeść. Odwiedza krakowskich fanów zdrowego odżywiania, których karmi robakami. Razem z przyjacielem z Katowic przyrządza szwedzkiego kiszonego śledzia, a także wyrusza w podróż do zarania polskiej cywilizacji - Biskupina. Tam odnajduje smaki prymitywnej kuchni słowiańskiej.
Walenty jedzie na podkarpacką wieś do swojego przyjaciela Piotra, który zajmuje się hodowlą trzody chlewnej. Mężczyźni decydują się na degustację świeżo spuszczonej świńskiej krwi. Walenty chce wykorzystać jak najwięcej części z ubitego zwierzęcia. Gotuje świeżonkę, która jest formą gulaszu, oraz robi kaszankę i kiełbasę wędzoną po staropolsku. Zanim trafią one na talerz, Walenty pokazuje proces wyrabiania tych dań od początku, łącznie ze szlamowaniem, czyli oczyszczaniem jelit, w które finalnie wkłada się mięso.