Fabryki smaku: Łosoś... nie w sosie (10)
(Food Factory: Smoking Salmon)
W skrócie
W wydaniu wizyta w wędzarni ryb, gdzie świeże łososie zmienia się w aromatyczne przysmaki. Widzowie przyjrzą się również temu, jak wygląda produkcja oryginalnych pierożków ravioli.
Oglądaj w telewizji
Opis
Odkrywanie tajemnic produkcji popularnych artykułów spożywczych. Każdy odcinek serialu to wizyta w jednym z kanadyjskich zakładów. Kamery śledzą poszczególne etapy produkcji artykułów, które konsumenci zwykle bez zastanowienia biorą ze sklepowych półek. Widzowie mają okazję przekonać się, jak powstają między innymi: pesto, makaron, guma do żucia i kanadyjska whisky. Zobaczą, jak przebiega mieszanie, siekanie, przesiewanie, faszerowanie, zamrażanie, gotowanie, zawijanie, pasteryzowanie, rafinowanie i inne procesy niezbędne do powstania gotowych artykułów spożywczych.
W tym odcinku
Tym razem widzowie odkryją, w jaki sposób chłodzi się przepysznego wędzonego łososia na zimno. Oprócz tego dowiedzą się również, co sprawiło, że specjalny rodzaj kubeczka tchnął nowe życie w starą i nudną przekąskę, jaką są jogurty. Twórcy programu pokażą także, jak każdego dnia produkuje się 1000 kg pysznych ravioli i zdradzą sekret na łatwe zarobienie trzech milionów funtów - jedynie za sprawą chrupiącej sałaty.