Kuchnia dla odważnych (2/8)

magazyn kulinarny Polska 2019  b.o.
zdjęcie

W skrócie

Walenty odwiedza w Katowicach mały browar prowadzony przez Marka. Przywodzi kilka puszek kiszonych szwedzkich śledzi - specjału znanego z paskudnego zapachu. Mężczyźni uwarzą piwo na rybach.

Oglądaj w telewizji

Program archiwalny.

Opis

Walenty Kania wraz z widzami odkrywa nowe, odważne smaki. W kuchni eksperymentuje z przyjaciółmi z różnych stron Polski i pokazuje, co jeszcze można zjeść. Odwiedza krakowskich fanów zdrowego odżywiania, których karmi robakami. Razem z przyjacielem z Katowic przyrządza szwedzkiego kiszonego śledzia, a także wyrusza w podróż do zarania polskiej cywilizacji - Biskupina. Tam odnajduje smaki prymitywnej kuchni słowiańskiej.

Walenty jedzie do przyjaciela do Katowic, gdzie odwiedza malutki browar prowadzony przez Marka. Prowadzący przywodzi do niego kilka puszek kiszonych, szwedzkich śledzi. Ten skandynawski specjał znany jest na całym świecie z paskudnego zapachu, który długo pozostaje w powietrzu po otwarciu puszki. Mężczyźni postanawiają uwarzyć piwo na rybach. Marek zabiera się za nastawianie zaczynu do piwa, a Walenty w tym czasie przygotowuje śląską zupę na wodzie i chlebie - wodzionkę. Do tego dorzuca warszawskie pulpety łojowe. Podczas gdy Marek pracuje przy napoju, prowadzący szykuje parzybrody - danie z boczku i kapusty, które wzbogaca serduszkami drobiowymi. Walenty postanawia wykorzystać też śledzie do przygotowania "awanturki", czyli tortilli z niespodzianką.

Twórcy

Zobacz także

Ładuję...