Smaki świata po polsku 2 (15)

magazyn kulinarny Polska 2021  od 12 lat

W skrócie

Ze względu na warunki klimatyczne podstawą kuchni skandynawskiej są przetwory. Duńczycy często jedzą ryby, zwłaszcza łososia i śledzia. Znani są z proekologicznego podejścia i upodobania prostoty.

Oglądaj w telewizji

Program archiwalny.

Opis

Ola Nguyen i Robert El Gendy odkrywają kuchnię mniejszości narodowych i etnicznych zamieszkujących Polskę. Zapraszają widzów na wyprawę pełną smaków i interesujących zwyczajów. Nie zabraknie ciekawych przepisów idealnych do wykorzystania we własnym domu. W poszczególnych odcinkach pojawią się pełne pasji osoby, które opowiedzą o tradycyjnych dla swojego narodu potrawach.

Ze względu na warunki klimatyczne podstawą kuchni skandynawskiej nie są świeże warzywa, ale wymyślne przetwory. Duńczycy bardzo często jedzą ryby, zwłaszcza łososia i śledzia marynowanego. Znani są także ze swojego proekologicznego podejścia i upodobania prostoty, co daje o sobie znać w trakcie gotowania. Ola Nguyen i Robert El Gendy zauważą, że Polacy mają podobne smaki jak potomkowie Wikingów.

Twórcy

Ładuję...