Fabryki smaku: Szarlotki i babeczki (25)
(Food Factory 4: Easy as Pie)
W skrócie
Szczegóły dotyczące ulubionych przysmaków. W odcinku wszystko o sałatce Cezar i smażonym ryżu.
Oglądaj w telewizji
Opis
Sekrety produkcji ulubionych przysmaków mieszkańców Ameryki Północnej. W czwartej serii programu zobaczymy, jak powstają m.in. krakersy w kształcie zwierząt, czekoladki Hershey's, frytki z bananów, lody Ben & Jerry's i majonez wegetariański, którego receptura przyśniła się jego twórcy. Niektóre z tych pyszności są ręcznie robione w niewielkich zakładach, inne wytwarzane są na skalę przemysłową. W obu przypadkach prześledzimy proces obróbki, jakim poddawane są góry surowców, zanim zmienią się w produkty, które znają i kochają konsumenci.
W tym odcinku
Kulisy powstawania makaronu z dodatkami. Tygodniowo produkuje się 6 mln opakowań tego produktu. Z kolei dzięki pomysłowemu zestawowi przygotowanie sałatki Cezar zajmie jedynie pół minuty. Twórcy zdradzą również, ile szarlotek powstaje ze 100 tysięcy jabłek. Na koniec bezglutenowe wielozbożowe muffiny, których co roku wypieka się prawie 40 milionów.