Fabryki smaku: Skuś się na miso (22)
(Food Factory 4: Miso Hungry)
W skrócie
W programie o zupie miso i migdałach jordańskich.
Oglądaj w telewizji
Opis
Sekrety produkcji ulubionych przysmaków mieszkańców Ameryki Północnej. W czwartej serii programu zobaczymy, jak powstają m.in. krakersy w kształcie zwierząt, czekoladki Hershey's, frytki z bananów, lody Ben & Jerry's i majonez wegetariański, którego receptura przyśniła się jego twórcy. Niektóre z tych pyszności są ręcznie robione w niewielkich zakładach, inne wytwarzane są na skalę przemysłową. W obu przypadkach prześledzimy proces obróbki, jakim poddawane są góry surowców, zanim zmienią się w produkty, które znają i kochają konsumenci.
W tym odcinku
10 godzin trwa proces żmudnej produkcji migdałów w cukrowej skorupce. Następnie wizyta w piekarni, gdzie co godzinę wypieka się 15 tysięcy bajgli. Twórcy wybiorą się także do kalifornijskiej fabryki produkującej corocznie ponad 200 tysięcy kilogramów mieszanki przekąsek, w której skład wchodzą słodkie pianki, czekolada i krakersy. Na koniec będzie można się przekonać, gdzie powstaje koncentrat wystarczający na ponad 6 miliardów porcji zupy miso.