Fabryki smaku: Skok w sok (20)
(Food Factory 4: Juiced Up)
W skrócie
Wizyta w miejscach, w których powstają ulubione przysmaki. W odcinku wszystko o pizzy "zrób to sam" i świeżym soku pomarańczowym.
Oglądaj w telewizji
Opis
Sekrety produkcji ulubionych przysmaków mieszkańców Ameryki Północnej. W czwartej serii programu zobaczymy, jak powstają m.in. krakersy w kształcie zwierząt, czekoladki Hershey's, frytki z bananów, lody Ben & Jerry's i majonez wegetariański, którego receptura przyśniła się jego twórcy. Niektóre z tych pyszności są ręcznie robione w niewielkich zakładach, inne wytwarzane są na skalę przemysłową. W obu przypadkach prześledzimy proces obróbki, jakim poddawane są góry surowców, zanim zmienią się w produkty, które znają i kochają konsumenci.
W tym odcinku
Na Florydzie znajduje się wytwórnia soku pomarańczowego, która co roku przetwarza 100 milionów owoców. Ponadto wizyta w rodzinnej firmie, która codziennie produkuje 2,5 miliona kulek ciasta na pizzę. Sprawdzimy też, jak powstają wielosmakowe cukierki. Na koniec zaprezentowane zostanie kalifornijskie przedsiębiorstwo, które każdego dnia produkuje ponad milion profiterolek z kremem.