Fabryki smaku: Gotowi na galaretkę (18)
(Food Factory 4: Ready for this Jelly)
W skrócie
Widzowie przyjrzą się temu, jak powstają ulubione przysmaki. Tym razem prześledzą proces produkcji pierogów z Szanghaju i owocowych lodów.
Oglądaj w telewizji
Opis
Sekrety produkcji ulubionych przysmaków mieszkańców Ameryki Północnej. W czwartej serii programu zobaczymy, jak powstają m.in. krakersy w kształcie zwierząt, czekoladki Hershey's, frytki z bananów, lody Ben & Jerry's i majonez wegetariański, którego receptura przyśniła się jego twórcy. Niektóre z tych pyszności są ręcznie robione w niewielkich zakładach, inne wytwarzane są na skalę przemysłową. W obu przypadkach prześledzimy proces obróbki, jakim poddawane są góry surowców, zanim zmienią się w produkty, które znają i kochają konsumenci.
W tym odcinku
Przepis na bezglutenowe czekoladowo-kokosowe batoniki stworzyły matka i córka. Ponadto odwiedziny w fabryce, która codziennie produkuje 250 tysięcy mrożonych batoników truskawkowych. W programie także niezwykła historia pikantnych pierożków z Szanghaju. Na koniec ręcznie robione galaretki owocowe w stylu retro, które wzbudziły uznanie gwiazd.