Fabryki smaku: Impreza z pieprzykiem (17)
(Food Factory 4: It's a Pepper Party)
W skrócie
Wizyta w zakładach produkcyjnych, w których powstają ostra kawa z Montrealu i prażone orzechy.
Oglądaj w telewizji
Opis
Sekrety produkcji ulubionych przysmaków mieszkańców Ameryki Północnej. W czwartej serii programu zobaczymy, jak powstają m.in. krakersy w kształcie zwierząt, czekoladki Hershey's, frytki z bananów, lody Ben & Jerry's i majonez wegetariański, którego receptura przyśniła się jego twórcy. Niektóre z tych pyszności są ręcznie robione w niewielkich zakładach, inne wytwarzane są na skalę przemysłową. W obu przypadkach prześledzimy proces obróbki, jakim poddawane są góry surowców, zanim zmienią się w produkty, które znają i kochają konsumenci.
W tym odcinku
W trakcie wizyty w kolejnej fabryce można przekonać się, że ogromny piec do prażenia orzeszków ziemnych ma imię. Przedstawione też zostaną kulisy produkcji czekoladowych batonów z liofilizowanymi warzywami i chrupiących papryczek jalapeno nadziewanych serkiem śmietankowym. Okaże się również, że tajna receptura tradycyjnej przyprawy do steków składa się aż z 20 ziół.