Fabryki smaku: Śniadaniowa uczta (16)

(Food Factory 4: Just the Flax)

serial dokumentalny Kanada 2015  od 12 lat
zdjęcie

W skrócie

Widzowie prześledzą proces powstawania różnych produktów spożywczy takich jak chrupiące batony i ciasto Red Velvet.

Oglądaj w telewizji

Program archiwalny.

Opis

Sekrety produkcji ulubionych przysmaków mieszkańców Ameryki Północnej. W czwartej serii programu zobaczymy, jak powstają m.in. krakersy w kształcie zwierząt, czekoladki Hershey's, frytki z bananów, lody Ben & Jerry's i majonez wegetariański, którego receptura przyśniła się jego twórcy. Niektóre z tych pyszności są ręcznie robione w niewielkich zakładach, inne wytwarzane są na skalę przemysłową. W obu przypadkach prześledzimy proces obróbki, jakim poddawane są góry surowców, zanim zmienią się w produkty, które znają i kochają konsumenci.

W tym odcinku

Widzowie będą mieli okazję się przekonać, czy w każdej łyżeczce pewnych lodów faktycznie znajduje się kawałek ciasta red velvet. Ponadto kulisy produkcji batoników zbożowych z dynią i korzennymi przyprawami, a także kremu z czekolady i świeżo zmielonych prażonych migdałów. Twórcy udowodnią także, jak olejek z 24 tysięcy cytryn może posłużyć do wytworzenia stu partii ciasteczek z cytrynowym nadzieniem.

Zobacz także

Ładuję...