Fabryki smaku: Znikające ciastka (13)
(Food Factory 4: Cuckoo For Coconuts)
W skrócie
Widzowie zobaczą, jak góra składników zamienia się w produkt spożywczy. Tym razem prześledzą proces powstawania słodkiej herbaty czai, kokosów i kakao.
Oglądaj w telewizji
Opis
Sekrety produkcji ulubionych przysmaków mieszkańców Ameryki Północnej. W czwartej serii programu zobaczymy, jak powstają m.in. krakersy w kształcie zwierząt, czekoladki Hershey's, frytki z bananów, lody Ben & Jerry's i majonez wegetariański, którego receptura przyśniła się jego twórcy. Niektóre z tych pyszności są ręcznie robione w niewielkich zakładach, inne wytwarzane są na skalę przemysłową. W obu przypadkach prześledzimy proces obróbki, jakim poddawane są góry surowców, zanim zmienią się w produkty, które znają i kochają konsumenci.
W tym odcinku
Wizyta w fabryce czekolady, w której powstaje 500 tysięcy batonów dziennie. Do produkcji jednej partii ciągutek kaju katli potrzeba aż 35 tysięcy orzechów nerkowca. Widzowie przekonają się również, że rozpływające się w ustach maślano-orzechowe kruche ciasteczka funkcjonują pod ogromną ilością nazw. Na deser zaś orzeźwiający koktajl z mleka kokosowego.