Fabryki smaku: Makaron na rauszu (6)
(Food Factory 4: Pasta Straight Up)
W skrócie
Zobaczymy w jaki sposób dwoje braci stworzyło organiczną wersję palucha serowego oraz w jaki sposób dodatek wódki pomaga wydobyć smak sosu pomidorowego z aromatem bekonu.
Oglądaj w telewizji
Opis
Sekrety produkcji ulubionych przysmaków mieszkańców Ameryki Północnej. W czwartej serii programu zobaczymy, jak powstają m.in. krakersy w kształcie zwierząt, czekoladki Hershey's, frytki z bananów, lody Ben & Jerry's i majonez wegetariański, którego receptura przyśniła się jego twórcy. Niektóre z tych pyszności są ręcznie robione w niewielkich zakładach, inne wytwarzane są na skalę przemysłową. W obu przypadkach prześledzimy proces obróbki, jakim poddawane są góry surowców, zanim zmienią się w produkty, które znają i kochają konsumenci.
W tym odcinku
Opowieść o paluszkach serowych kryjących zdrowy sekret i systemie dbającym o to, by przysmaki zawsze miały odpowiedni kształt. Ponadto kulisy produkcji milionów miętowych czekoladek i sosu pomidorowego do makaronu. Twórcy odpowiedzą na pytanie, czy do jego wyrobu co miesiąc zużywa się 200 litrów wódki. Sprawdzą również, czy chili w proszku rzeczywiście zawiera siedem przypraw z odległych zakątków świata.