Fabryki smaku: Wstrząśnięte, niezmieszane (3)
(Food Factory 4: Shaken Not Stirred)
W skrócie
Odcinek o nietopiącym się serze i shakerach do smoothie.
Oglądaj w telewizji
Opis
Sekrety produkcji ulubionych przysmaków mieszkańców Ameryki Północnej. W czwartej serii programu zobaczymy, jak powstają m.in. krakersy w kształcie zwierząt, czekoladki Hershey's, frytki z bananów, lody Ben & Jerry's i majonez wegetariański, którego receptura przyśniła się jego twórcy. Niektóre z tych pyszności są ręcznie robione w niewielkich zakładach, inne wytwarzane są na skalę przemysłową. W obu przypadkach prześledzimy proces obróbki, jakim poddawane są góry surowców, zanim zmienią się w produkty, które znają i kochają konsumenci.
W tym odcinku
Zimny azot jest niezbędny, aby sprzedawać gotowe do zmiksowania koktajle owocowe. Widzowie dowiedzą się również, jak surowe ziarna kakao zamieniają się w tabliczkę czekolady. W programie także odpowiedź na pytanie, dlaczego paneer, twaróg używany szeroko w kuchni indyjskiej, nie topi się w trakcie gotowania. Na koniec pikantna tajemnica musztardy z wasabi.