Fabryki smaku: Podwójne uderzenie czekolady (21)
(Food Factory 3: Pot Stuff)
W skrócie
Sos tabasco fermentuje w dębowych beczkach. Zdradzony też zostanie sekret włoskich lodów cytrynowych. Następnie wizyta w fabryce, w której odbywa się proces suszenia i pakowania orzeszków ziemnych.
Oglądaj w telewizji
Opis
Odkrywanie tajemnic produkcji popularnych artykułów spożywczych. Każdy odcinek serialu to wizyta w jednym z kanadyjskich zakładów. Kamery śledzą poszczególne etapy produkcji artykułów, które konsumenci zwykle bez zastanowienia biorą ze sklepowych półek. Widzowie mają okazję przekonać się, jak powstają między innymi: bekonowe chipsy z syropem klonowym i czekoladą, lody, bajgle, pomarańcze z czekolady i tabletki musujące.
W tym odcinku
Twórcy serii odwiedzają zakłady, w których produkowany jest sos tabasco. Fermentuje on w dębowych beczkach, w których pozostaje nawet przez trzy lata. W odcinku zdradzony zostanie także sekret niezwykle smacznych włoskich lodów cytrynowych. Następnie wizyta w fabryce, w której odbywa się długotrwały proces suszenia i pakowania orzeszków ziemnych. Każdego roku na rynek trafia prawie milion kilogramów tego przysmaku. Na koniec widzowie dowiedzą się, jakie składniki są potrzebne, aby uzyskać wyśmienity mus podwójnie czekoladowy.