Górale (56)
W skrócie
Tadeusz otrzymuje zamówienie od jednego z ekskluzywnych hoteli na pieczoną jagnięcinę. Danie przygotowuje w tradycyjnym piecu z dbałością o smak i wygląd. Irenka i Karolina przebierają ziemniaki.
Oglądaj w telewizji
Opis
Od zarania dziejów na najwyższych szczytach żyje odosobniona społeczność - górale. Stanowią oni najbardziej niezwykłą i odrębną grupę etniczną w Polsce. Od reszty mieszkańców naszego kraju wyróżniają ją zwyczaje, oryginalne stroje, architektura, gwara, muzyka oraz nieustępliwy charakter. Twórcy programu opowiadają o ich życiu. Ludzie mieszkający w górach korzystają ze spokoju, który dają im tamtejsze tereny. Żyją w symbiozie z naturą i porami roku. Nigdzie się nie spieszą i akceptują to, co daje im los. Kamera towarzyszy im przy wykonywaniu codziennych czynności. Widzowie będą mogli przeżywać z bohaterami ich radości, jak również obserwować porażki.
W tym odcinku
Johnny wywozi gnojówkę, która jest doskonałym nawozem. Mężczyzna musi się starannie zabezpieczyć przed jej zapachem, by nie spać na kanapie. Tadeusz otrzymuje zamówienie od jednego z ekskluzywnych hoteli na pieczoną jagnięcinę. Danie przygotowuje w tradycyjnym piecu z dbałością o smak i wygląd. Irenka i Karolina przebierają ziemniaki. Gdy sąsiadka przychodzi na kawę, okazuje się, że najpierw trzeba na nią zapracować. Rodzina planuje także siewy. Niestety traktor odmawia posłuszeństwa.