Rewolucja na talerzu (8)

magazyn kulinarny Polska 2010  b.o.
zdjęcie

W skrócie

Desery są bardzo kaloryczne. Czy można wyeliminować ten aspekt, zachowując tak lubiany smak słodkości? Otóż tak. Propozycjami są: zmodyfikowana szarlotka, babeczki sernikowe i deser owocowy.

Oglądaj w telewizji

Program archiwalny.

Opis

Desery sprawiają nie tylko ogromną przyjemność niemal każdemu smakoszowi, ale są również ukoronowaniem wielu posiłków. Niestety bywają także bardzo kaloryczne. Prowadzące pomagają wyeliminować ten aspekt, starając się jednocześnie zachować niepowtarzalny smak i odpowiednią konsystencję prezentowanych przez siebie potraw. Pierwsza propozycja to oryginalny pomysł na szarlotkę. Danie to można piec w kokilkach, dzięki czemu nie trzeba przygotowywać całej blachy ciasta, a serwowane porcje są mniejsze. Do szarlotki dodawany jest rozmaryn, który idealnie komponuje się z jabłkami. Agata i Olga zaprezentują również przepis na babeczki sernikowe. Prowadzące po raz kolejny proponują mniejsze porcje, które są nie tylko zdrowsze, ale również zawierają mniej kalorii. Dowiemy się także, w jaki sposób przygotować deser owocowy, w skład którego wchodzą zamrożone owoce i gorąca czekolada.

Twórcy

Ładuję...