Podróż przez smaki Chin (4)
(A Bite of China)
W skrócie
Widzowie poznają tradycje kulinarne Chin. Dowiedzą się m.in., jak przyrządza się grzyby matsutake i różne wersje smakowe bambusa.
Oglądaj w telewizji
Opis
Siedmioodcinkowa seria dokumentalna, która przedstawia prawdziwą kuchnię Państwa Środka. Jedzenie, potocznie określane mianem chińszczyzny, zyskało popularność na całym świecie ze względu na krótki czas przygotowania. Jednak to, co Europejczycy i Amerykanie uważają za kuchnię chińską całkowicie różni się od tego, co faktycznie jedzą mieszkańcy tego azjatyckiego kraju. Twórcy serii odwiedzili 60 miejsc tego rozległego i niezwykle różnorodnego kraju. Przyjrzeli się lokalnym tradycjom kulinarnym oraz regionalnym produktom i składnikom. Nie zapomnieli o społecznym spojrzeniu na kwestie jedzenia. Dzięki ich dociekliwości widzowie dowiedzą się m.in. jak przyrządza się drogocenne grzyby matsutake, co robi się z różnymi wersjami smakowymi bambusa i jak wygląda praca osób wykopujących pędu lotosu. Dodatkowym atutem programu są unikalne zdjęcia oraz nastrojowa muzyka dobrze ilustrująca klimat Chin.