Kuchnia Jagiellonów: Jogajła. Kulinarne dziedzictwo Litwy (2)

magazyn kulinarny Polska 2020  od 7 lat
zdjęcie

W skrócie

Prowadzący Łukasz Modelski przygotuje barszcz, tylko nie z czerwonych buraków a ze szczawiu, który podawany był na ciepło lub jako chłodnik. W dalszej części programu zrobi tartę gruszkową.

Oglądaj w telewizji

Program archiwalny.

Opis

Historyk, dziennikarz i pisarz Łukasz Modelski, autor kilku książek o historii kuchni, odtworzy dawne potrawy. Przygotuje dnia, korzystając ze starych receptur, ale unowocześni je tak, by były możliwe do przyrządzenia we współczesnej kuchni. W czasie gotowania przybliży historię poszczególnych produktów, przypraw oraz opowie anegdoty z dziejów Polski od XIV do XVII wieku.

Prowadzący Łukasz Modelski przygotuje barszcz, tylko nie z czerwonych buraków a ze szczawiu, który podawany był na ciepło lub jako chłodnik. W dalszej części programu zrobi tartę gruszkową ze śmietaną i orzechami.

Twórcy

Ładuję...