Makłowicz w podróży: Podróż 37. Norwegia - Na wsi

magazyn kulinarny Polska  b.o.
zdjęcie

W skrócie

Robert pływa kajakiem. Przygląda się życiu w wiosce Stalheim, gdzie kosztuje miejscowych wędlin. Następnie zjeżdża do Undredal, miejscowości słynącej z produkcji koziego sera brunost.

Oglądaj w telewizji

Program archiwalny.

Opis

Program skierowany do widzów, którzy lubią poznawać nowe miejsca i kraje poprzez ich tradycje kulinarne, specjały charakterystyczne dla danego regionu, typowe potrawy i napoje. Autorzy proponują przy okazji zapoznanie się z historią odwiedzanych regionów, a także najbardziej charakterystycznymi dla nich miejscami i zabytkami. Nie zabraknie oczywiście potraw przyrządzanych przez Roberta Makłowicza w nietypowym otoczeniu. Wcześniej jednak prowadzący odwiedza lokalne sklepy lub targi, by zaopatrzyć się w niezbędne produkty.

Robert pływa kajakiem po fiordzie i zastanawia się, jakim sposobem groźni Wikingowie stali się spokojnymi Borwegami. Przygląda się życiu Skandynawów w górskiej wiosce Stalheim, gdzie kosztuje miejscowych wędlin. Następnie krętą drogą zjeżdża do Undredal, miejscowości słynącej z produkcji nietypowego koziego sera brunost. W historycznym hotelu na przełęczy Stalheim uczestniczy w degustacji tradycyjnych wiejskich przysmaków: gotowanej baraniej głowy i purée z brukwi. Później odwiedza Ulvik, gdzie kosztuje produktów z miejscowych jabłek: niskoprocentowego cydru, niedosładzanego likieru i dojrzewającego w dębowych beczkach szlachetnego destylatu typu calvados. Na koniec polski kucharz proponuje wędzone i suszone baranie żeberka gotowane w gałązkach brzozy.

Twórcy

Zobacz także

Ładuję...