Makłowicz w podróży: Podróż 37. Norwegia - Rybobranie

magazyn kulinarny Polska  b.o.
zdjęcie

W skrócie

Krakowski smakosz płynie ekspresową łodzią do Balestrand nad Sognefjordem. W hotelu Robert Makłowicz przyrządza smacznego łososia w czerwonym winie według przepisu Kaisera.

Oglądaj w telewizji

Program archiwalny.

Opis

Program skierowany do widzów, którzy lubią poznawać nowe miejsca i kraje poprzez ich tradycje kulinarne, specjały charakterystyczne dla danego regionu, typowe potrawy i napoje. Autorzy proponują przy okazji zapoznanie się z historią odwiedzanych regionów, a także najbardziej charakterystycznymi dla nich miejscami i zabytkami. Nie zabraknie oczywiście potraw przyrządzanych przez Roberta Makłowicza w nietypowym otoczeniu. Wcześniej jednak prowadzący odwiedza lokalne sklepy lub targi, by zaopatrzyć się w niezbędne produkty.

Krakowski smakosz płynie ekspresową łodzią do Balestrand nad Sognefjordem, gdzie rybną kartą dań zachwycał się już cesarz Wilhelm. W ulubionym hotelu tego niemieckiego władcy przyrządza łososia w czerwonym winie według przepisu Kaisera i langustynki z dzikim czosnkiem niedźwiedzim. Później ogląda inne okazy ryb w hodowli na wodach Hardangeriordu i na straganach miejskiego targu rybnego w Bergen. W miejscowym Centrum Ryb i Owoców Morza bierze udział w praktycznym szkoleniu z zakresu filetowania ryb słonowodnych. Na zakończenie degustacja i wizyta w minibrowarze Flamsbrygga.

Twórcy

Zobacz także

Ładuję...