Makłowicz w podróży: Podróż 37. Norwegia - Jej fiordowska mość

magazyn kulinarny Polska  b.o.
zdjęcie

W skrócie

Robert Makłowicz podziwia fiordy w miejscowości Stegastein. We wsi Utne kosztuje placków krotakaker - tradycyjnej specjalności Norwegów. Bierze też udział w degustacji żabnicy ze szparagami.

Oglądaj w telewizji

Program archiwalny.

Opis

Program skierowany do widzów, którzy lubią poznawać nowe miejsca i kraje poprzez ich tradycje kulinarne, specjały charakterystyczne dla danego regionu, typowe potrawy i napoje. Autorzy proponują przy okazji zapoznanie się z historią odwiedzanych regionów, a także najbardziej charakterystycznymi dla nich miejscami i zabytkami. Nie zabraknie oczywiście potraw przyrządzanych przez Roberta Makłowicza w nietypowym otoczeniu. Wcześniej jednak prowadzący odwiedza lokalne sklepy lub targi, by zaopatrzyć się w niezbędne produkty.

Robert Makłowicz podziwia norweskie fiordy w miejscowości Stegastein. Następnie udaje się do Utne - wsi, w której kosztuje placków krotakaker. Są one uznane za tradycyjną specjalność Norwegów. Szef kuchni miejscowego hotelu, jak się okazuje - Polak, zaprasza podróżnika na degustację żabnicy (jest to ryba) ze szparagami i dodatkiem pomarańczy. Później, w dolinie nad szmaragdowym jeziorem, Robert samodzielnie przyrządza mięso renifera. Na koniec kucharz zwiedza lokalne atrakcje, m.in. wiszący nad fiordem most o długości 1319 m.

Twórcy

Zobacz także

Ładuję...