Kuchnia Jagiellonów: Siostry na tronach Europy, czyli kuchnia Jagiellonek (16)
magazyn kulinarny Polska 2020

W skrócie
Historyk, dziennikarz i pisarz Łukasz Modelski, autor kilku książek o historii kuchni, odtworzy dawne potrawy. Przygotuje dnia, korzystając ze starych receptur, ale spróbuje unowocześnić skład.
Oglądaj w telewizji
Program archiwalny.
Opis
Historyk, dziennikarz i pisarz Łukasz Modelski, autor kilku książek o historii kuchni, odtworzy dawne potrawy. Przygotuje dnia, korzystając ze starych receptur, ale unowocześni je tak, by były możliwe do przyrządzenia we współczesnej kuchni. W czasie gotowania przybliży historię poszczególnych produktów, przypraw oraz opowie anegdoty z dziejów Polski od XIV do XVII wieku.
Twórcy
Zobacz także
Kuchnia Jagiellonów: W przededniu unii. Panorama kulinarna Korony i Litwy (3)
Pt, 25.04 8:45
Kuchnia Jagiellonów: Jadwiga i Jagiełło. Fuzja jadłospisów (4)
Pon, 28.04 8:55
Kuchnia Jagiellonów: Synowie Jagiełły początek ekspansji. Smaki od morza do morza (5)
Wt, 29.04 8:55
Kuchnia Jagiellonów: W stolicy państwa krzyżackiego kuchnia fusion najlepsza w Europie (6)
Śr, 30.04 9:00
Kuchnia Jagiellonów: Królewicze i królewny. Kuchnia wszędzie, kuchnia zewsząd (7)
Pon, 05.05 8:55
Kuchnia Jagiellonów: Moskwa, Krym i Karaimi (8)
Wt, 06.05 8:55
Kuchnia Jagiellonów: Długie rządy Zygmunta Starego kosmopolityczna kuchnia renesansu w szczytowej formie (9)
Śr, 07.05 8:50