Kuchnia Jagiellonów: Kuchnia Anny Jagiellonki czyli: między Francją a Włochami (15)
magazyn kulinarny Polska 2020

W skrócie
Historyk, dziennikarz i pisarz Łukasz Modelski, autor kilku książek o historii kuchni, odtworzy dawne potrawy. Przygotuje dnia, korzystając ze starych receptur, ale spróbuje unowocześnić skład.
Oglądaj w telewizji
Wt 21.10 14:00
TVP Historia 2
Opis
Historyk, dziennikarz i pisarz Łukasz Modelski, autor kilku książek o historii kuchni, odtworzy dawne potrawy. Przygotuje dnia, korzystając ze starych receptur, ale unowocześni je tak, by były możliwe do przyrządzenia we współczesnej kuchni. W czasie gotowania przybliży historię poszczególnych produktów, przypraw oraz opowie anegdoty z dziejów Polski od XIV do XVII wieku.
Twórcy
Zobacz także
Kuchnia Jagiellonów: Moskwa, Krym i Karaimi (8)
Pt, 10.10 15:10
Kuchnia Jagiellonów: Długie rządy Zygmunta Starego kosmopolityczna kuchnia renesansu w szczytowej formie (9)
Pon, 13.10 13:00
Kuchnia Jagiellonów: Włoskie szaleństwo. Co przywiozła, a czego nie przywiozła Bona (10)
Wt, 14.10 13:00
Kuchnia Jagiellonów: Od Smoleńska po Madryt
Śr, 15.10 15:05
Kuchnia Jagiellonów: Bliskie spotkania kulinarne czyli: Turcy za granicą (12)
Czw, 16.10 15:10
Kuchnia Jagiellonów: Rzeczpospolita Obojga Narodów, czyli kuchnia złotego wieku (13)
Pt, 17.10 15:10
Kuchnia Jagiellonów: Nowocześnie i zdrowo, czyli herbarze i zielniki (14)
Pon, 20.10 15:10
Kuchnia Jagiellonów: Siostry na tronach Europy, czyli kuchnia Jagiellonek (16)
Śr, 22.10 14:10