Kuchnia Jagiellonów: Nowocześnie i zdrowo, czyli herbarze i zielniki (14)

magazyn kulinarny Polska 2020  od 7 lat
zdjęcie

W skrócie

Łukasz Modelski zaprezentuje przepis na marcepan z 1555 roku. Jego autorem jest botanik i twórca ponad 800 polskich nazw roślin - Marcin Siennik. Przygotowany też zostanie pasternak w miodzie.

Oglądaj w telewizji

Program archiwalny.

Opis

Historyk, dziennikarz i pisarz Łukasz Modelski, autor kilku książek o historii kuchni, odtworzy dawne potrawy. Przygotuje dnia, korzystając ze starych receptur, ale unowocześni je tak, by były możliwe do przyrządzenia we współczesnej kuchni. W czasie gotowania przybliży historię poszczególnych produktów, przypraw oraz opowie anegdoty z dziejów Polski od XIV do XVII wieku.

Łukasz Modelski zaprezentuje przepis z 1555 roku na marcepan. Jego autorem jest botanik i twórca ponad 800 polskich nazw roślin - Marcin Siennik. W dalszej części programu przygotujemy pasternak w miodzie według receptury Stefana Falimirza z 1534 roku. W XVI wieku obie potrawy były uważne za zdrowotne.

Twórcy

Ładuję...