Fabryka jedzenia: Butter Up! (14)
(Food Factory 5: Butter Up!)
W skrócie
Receptura wiśniowych cukierków na kaszel nie zmieniła się od ponad wieku. Każdego dnia produkowanych jest prawie 5 mln drażetek. Twórcy odcinka poznają również sekret czekoladek z masłem orzechowym.
Oglądaj w telewizji
Opis
Pyszne tajemnice produkcji ulubionych przysmaków mieszkańców Ameryki Północnej - od popularnej marki płatków śniadaniowych po makaron z atramentem kałamarnicy, ocet ryżowy czy kalifornijskie sushi. Niektóre z tych smakołyków są przygotowywane ręcznie w niewielkich zakładach, inne wytwarzane na skalę przemysłową w ogromnych halach. W obu przypadkach zobaczymy, jak góry surowców poddawane są procesowi obróbki, którego efektem są gotowe produkty, uwielbiane przez konsumentów.
W tym odcinku
Receptura popularnych wiśniowych cukierków na kaszel nie zmieniła się od ponad wieku. Każdego dnia produkowanych jest prawie pięć milionów drażetek. Trzeba było kilku miesięcy i wielu prób, aby opracować doskonały przepis na bezglutenowe wegetariańskie przekąski. W tym odcinku gościmy również w fabryce w Pensylwanii, gdzie poznamy sekret rozpływających się w ustach czekoladek z masłem orzechowym. Zobaczymy również, jak w Ohio, w ustawionych na dworze ogromnych kotłach opalanych drewnem, świeże jabłka są przerabiane na skondensowany cynamonowy sos jabłkowy.