Fabryka jedzenia: Sunny Side Up (8)
(Food Factory 5: Sunny Side Up)
W skrócie
Kamery śledzą, jak na półki sklepowe trafiają następujące produkty: pyszne tęczowe cukierki, ocet ryżowy i wyśmienite karmelki.
Oglądaj w telewizji
Opis
Pyszne tajemnice produkcji ulubionych przysmaków mieszkańców Ameryki Północnej - od popularnej marki płatków śniadaniowych po makaron z atramentem kałamarnicy, ocet ryżowy czy kalifornijskie sushi. Niektóre z tych smakołyków są przygotowywane ręcznie w niewielkich zakładach, inne wytwarzane na skalę przemysłową w ogromnych halach. W obu przypadkach zobaczymy, jak góry surowców poddawane są procesowi obróbki, którego efektem są gotowe produkty, uwielbiane przez konsumentów.
W tym odcinku
Każdego dnia 25 milionów ziaren słoneczników, zatapianych w czekoladzie i zamykanych w kolorowej skorupce, staje się tęczowymi drażami. Zobaczymy też, jak przebiega proces produkcji octu ryżowego, który jest wytwarzany w Kalifornii od prawie czterech wieków. Poznamy też dawnego mistrza szermierki, a obecnie właściciela fabryki tajskich zup w torebce. Do ich przygotowania wykorzystywane są najlepsze lokalne produkty. Na koniec twórcy serii zdradzają sekret pysznych karmelków, w których powstanie ogromny wkład mają tysiące pszczół.