Kuchnia Jagiellonów: Moskwa, Krym i Karaimi (8)

W skrócie
Łukasz Modelski przyrządzi potrawy kuchni karaimskiej. Pierwszą z nich będą kybyny - rodzaj pierogów z ciasta kruchego, faszerowanych mięsem wołowo-baranim. W odcinku pojawi się również jazma.
Oglądaj w telewizji

Opis
Historyk, dziennikarz i pisarz Łukasz Modelski, autor kilku książek o historii kuchni, odtworzy dawne potrawy. Przygotuje dnia, korzystając ze starych receptur, ale unowocześni je tak, by były możliwe do przyrządzenia we współczesnej kuchni. W czasie gotowania przybliży historię poszczególnych produktów, przypraw oraz opowie anegdoty z dziejów Polski od XIV do XVII wieku.
Tym razem Łukasz Modelski przyrządzi potrawy kuchni karaimskiej. Pierwszą z nich będą kybyny - rodzaj pierogów z ciasta kruchego, faszerowanych mięsem wołowo-baranim. W odcinku pojawi się również jazma, czyli chłodnik biały na bazie kefiru i śmietany.