Kuchnia Jagiellonów: Moskwa, Krym i Karaimi (8)

magazyn kulinarny Polska 2020  od 7 lat
zdjęcie

W skrócie

Łukasz Modelski przyrządzi potrawy kuchni karaimskiej. Pierwszą z nich będą kybyny - rodzaj pierogów z ciasta kruchego, faszerowanych mięsem wołowo-baranim. W odcinku pojawi się również jazma.

Oglądaj w telewizji

Program archiwalny.

Opis

Historyk, dziennikarz i pisarz Łukasz Modelski, autor kilku książek o historii kuchni, odtworzy dawne potrawy. Przygotuje dnia, korzystając ze starych receptur, ale unowocześni je tak, by były możliwe do przyrządzenia we współczesnej kuchni. W czasie gotowania przybliży historię poszczególnych produktów, przypraw oraz opowie anegdoty z dziejów Polski od XIV do XVII wieku.

Tym razem Łukasz Modelski przyrządzi potrawy kuchni karaimskiej. Pierwszą z nich będą kybyny - rodzaj pierogów z ciasta kruchego, faszerowanych mięsem wołowo-baranim. W odcinku pojawi się również jazma, czyli chłodnik biały na bazie kefiru i śmietany.

Twórcy

Ładuję...