Kuchnia Jagiellonów: W stolicy państwa krzyżackiego kuchnia fusion najlepsza w Europie (6)
magazyn kulinarny Polska 2020

W skrócie
Historyk, dziennikarz i pisarz Łukasz Modelski, autor kilku książek o historii kuchni, odtworzy dawne potrawy. Przygotuje dnia, korzystając ze starych receptur, ale spróbuje unowocześnić skład.
Oglądaj w telewizji
Śr 30.04 9:00
TVP Historia 2
Opis
Historyk, dziennikarz i pisarz Łukasz Modelski, autor kilku książek o historii kuchni, odtworzy dawne potrawy. Przygotuje dnia, korzystając ze starych receptur, ale unowocześni je tak, by były możliwe do przyrządzenia we współczesnej kuchni. W czasie gotowania przybliży historię poszczególnych produktów, przypraw oraz opowie anegdoty z dziejów Polski od XIV do XVII wieku.
Twórcy
Zobacz także
Kuchnia Jagiellonów: Królowa Jadwiga i kuchnia europejskiej arystokracji (1)
Śr, 23.04 8:55
Kuchnia Jagiellonów: Jogajła. Kulinarne dziedzictwo Litwy (2)
Czw, 24.04 8:45
Kuchnia Jagiellonów: W przededniu unii. Panorama kulinarna Korony i Litwy (3)
Pt, 25.04 8:45
Kuchnia Jagiellonów: Jadwiga i Jagiełło. Fuzja jadłospisów (4)
Pon, 28.04 8:55
Kuchnia Jagiellonów: Synowie Jagiełły początek ekspansji. Smaki od morza do morza (5)
Wt, 29.04 8:55