Kuchnia Jagiellonów: Synowie Jagiełły początek ekspansji. Smaki od morza do morza (5)
magazyn kulinarny Polska 2020

W skrócie
Historyk, dziennikarz i pisarz Łukasz Modelski, autor kilku książek o historii kuchni, odtworzy dawne potrawy. Przygotuje dnia, korzystając ze starych receptur, ale spróbuje unowocześnić skład.
Oglądaj w telewizji
Program archiwalny.
Opis
Historyk, dziennikarz i pisarz Łukasz Modelski, autor kilku książek o historii kuchni, odtworzy dawne potrawy. Przygotuje dnia, korzystając ze starych receptur, ale unowocześni je tak, by były możliwe do przyrządzenia we współczesnej kuchni. W czasie gotowania przybliży historię poszczególnych produktów, przypraw oraz opowie anegdoty z dziejów Polski od XIV do XVII wieku.
Twórcy
Zobacz także
Kuchnia Jagiellonów: Bliskie spotkania kulinarne czyli: Turcy za granicą (12)
Pon, 12.05 8:55
Kuchnia Jagiellonów: Rzeczpospolita Obojga Narodów, czyli kuchnia złotego wieku (13)
Wt, 13.05 8:50
Kuchnia Jagiellonów: Nowocześnie i zdrowo, czyli herbarze i zielniki (14)
Śr, 14.05 8:50
Kuchnia Jagiellonów: Kuchnia Anny Jagiellonki czyli: między Francją a Włochami (15)
Czw, 15.05 8:50
Kuchnia Jagiellonów: Siostry na tronach Europy, czyli kuchnia Jagiellonek (16)
Pt, 16.05 8:50
Kuchnia Jagiellonów: Wazowie - Jagiellonowie po kądzieli, czyli kuchnia przełomu (17)
Pon, 19.05 8:50
Kuchnia Jagiellonów: Wazowie, czyli francuska kuchnia na polskim stole (18)
Wt, 20.05 8:50
Kuchnia Jagiellonów: Z dala od pałacu, czyli kuchnia dworu polskiego (19)
Śr, 21.05 7:40
Kuchnia Jagiellonów: Compendium Ferculorum, czyli pierwsza polska książka kucharska (20)
Czw, 22.05 8:45