Kuchnia Jagiellonów: Jadwiga i Jagiełło. Fuzja jadłospisów (4)
magazyn kulinarny Polska 2020

Oglądaj w telewizji
Program archiwalny.
Opis
Historyk, dziennikarz i pisarz Łukasz Modelski, autor kilku książek o historii kuchni, odtworzy dawne potrawy. Przygotuje dnia, korzystając ze starych receptur, ale unowocześni je tak, by były możliwe do przyrządzenia we współczesnej kuchni. W czasie gotowania przybliży historię poszczególnych produktów, przypraw oraz opowie anegdoty z dziejów Polski od XIV do XVII wieku.
W kolejnym odcinku widzowie poznają przepis na grzankę z resztkami wołowymi i szpikiem oraz rybę w polskim sosie.
Twórcy
Zobacz także
Kuchnia Jagiellonów: Długie rządy Zygmunta Starego kosmopolityczna kuchnia renesansu w szczytowej formie (9)
Śr, 07.05 8:50
Kuchnia Jagiellonów: Włoskie szaleństwo. Co przywiozła, a czego nie przywiozła Bona (10)
Czw, 08.05 8:50
Kuchnia Jagiellonów: Od Smoleńska po Madryt
Pt, 09.05 8:45
Kuchnia Jagiellonów: Bliskie spotkania kulinarne czyli: Turcy za granicą (12)
Pon, 12.05 8:55
Kuchnia Jagiellonów: Rzeczpospolita Obojga Narodów, czyli kuchnia złotego wieku (13)
Wt, 13.05 8:50
Kuchnia Jagiellonów: Nowocześnie i zdrowo, czyli herbarze i zielniki (14)
Śr, 14.05 8:50
Kuchnia Jagiellonów: Kuchnia Anny Jagiellonki czyli: między Francją a Włochami (15)
Czw, 15.05 8:50
Kuchnia Jagiellonów: Siostry na tronach Europy, czyli kuchnia Jagiellonek (16)
Pt, 16.05 8:50
Kuchnia Jagiellonów: Wazowie - Jagiellonowie po kądzieli, czyli kuchnia przełomu (17)
Pon, 19.05 8:50