Kuchnia Jagiellonów: Jadwiga i Jagiełło. Fuzja jadłospisów (4)
magazyn kulinarny Polska 2020

Oglądaj w telewizji
Pon 6.10 15:10
TVP Historia 2
Opis
Historyk, dziennikarz i pisarz Łukasz Modelski, autor kilku książek o historii kuchni, odtworzy dawne potrawy. Przygotuje dnia, korzystając ze starych receptur, ale unowocześni je tak, by były możliwe do przyrządzenia we współczesnej kuchni. W czasie gotowania przybliży historię poszczególnych produktów, przypraw oraz opowie anegdoty z dziejów Polski od XIV do XVII wieku.
W kolejnym odcinku widzowie poznają przepis na grzankę z resztkami wołowymi i szpikiem oraz rybę w polskim sosie.
Twórcy
Zobacz także
Kuchnia Jagiellonów: Królowa Jadwiga i kuchnia europejskiej arystokracji (1)
Śr, 01.10 15:05
Kuchnia Jagiellonów: Jogajła. Kulinarne dziedzictwo Litwy (2)
Czw, 02.10 15:10
Kuchnia Jagiellonów: W przededniu unii. Panorama kulinarna Korony i Litwy (3)
Pt, 03.10 15:10
Kuchnia Jagiellonów: Synowie Jagiełły początek ekspansji. Smaki od morza do morza (5)
Wt, 07.10 15:10