Kuchnia Jagiellonów: W przededniu unii. Panorama kulinarna Korony i Litwy (3)
magazyn kulinarny Polska 2020

W skrócie
Historyk, dziennikarz i pisarz Łukasz Modelski, autor kilku książek o historii kuchni, odtworzy dawne potrawy. Przygotuje dnia, korzystając ze starych receptur, ale spróbuje unowocześnić skład.
Oglądaj w telewizji
Pt 3.10 15:10
TVP Historia 2
Opis
Historyk, dziennikarz i pisarz Łukasz Modelski, autor kilku książek o historii kuchni, odtworzy dawne potrawy. Przygotuje dnia, korzystając ze starych receptur, ale unowocześni je tak, by były możliwe do przyrządzenia we współczesnej kuchni. W czasie gotowania przybliży historię poszczególnych produktów, przypraw oraz opowie anegdoty z dziejów Polski od XIV do XVII wieku.
Twórcy
Zobacz także
Kuchnia Jagiellonów: Królowa Jadwiga i kuchnia europejskiej arystokracji (1)
Śr, 01.10 15:05
Kuchnia Jagiellonów: Jogajła. Kulinarne dziedzictwo Litwy (2)
Czw, 02.10 15:10
Kuchnia Jagiellonów: Jadwiga i Jagiełło. Fuzja jadłospisów (4)
Pon, 06.10 15:10
Kuchnia Jagiellonów: Synowie Jagiełły początek ekspansji. Smaki od morza do morza (5)
Wt, 07.10 15:10