Kuchnia Jagiellonów: Królowa Jadwiga i kuchnia europejskiej arystokracji (1)

magazyn kulinarny Polska 2020  od 7 lat
zdjęcie

W skrócie

Łukasz Modelski przygotuje polewkę z drobiu z cynamonem oraz flaki godne królewskiego stołu. Na deser przyrządzi pudding ryżowy na mleku migdałowym. W czasie gotowania opowie historyczne anegdoty.

Oglądaj w telewizji

Program archiwalny.

Opis

Historyk, dziennikarz i pisarz Łukasz Modelski, autor kilku książek o historii kuchni, odtworzy dawne potrawy. Przygotuje dnia, korzystając ze starych receptur, ale unowocześni je tak, by były możliwe do przyrządzenia we współczesnej kuchni. W czasie gotowania przybliży historię poszczególnych produktów, przypraw oraz opowie anegdoty z dziejów Polski od XIV do XVII wieku.

Prowadzący Łukasz Modelski przygotuje polewkę z drobiu z cynamonem oraz flaki godne królewskiego stołu. Na deser przyrządzi pudding ryżowy na mleku migdałowym. W czasie gotowania opowie historyczne anegdoty z czasów królowej Jadwigi.

Twórcy

Ładuję...