Makłowicz w podróży: Podróż 14. Irlandia - Cork
W skrócie
Irlandia to kolejny przystanek na trasie kulinarnej podróży Roberta Makłowicza. Poznamy tradycyjne danie kuchni lokalnej Irish stew - potrawkę z jagnięciny z warzywami.
Oglądaj w telewizji
Opis
Program skierowany do widzów, którzy lubią poznawać nowe miejsca i kraje poprzez ich tradycje kulinarne, specjały charakterystyczne dla danego regionu, typowe potrawy i napoje. Autorzy proponują przy okazji zapoznanie się z historią odwiedzanych regionów, a także najbardziej charakterystycznymi dla nich miejscami i zabytkami. Nie zabraknie oczywiście potraw przyrządzanych przez Roberta Makłowicza w nietypowym otoczeniu. Wcześniej jednak prowadzący odwiedza lokalne sklepy lub targi, by zaopatrzyć się w niezbędne produkty.
Cork na południu Irlandii, kolejny przystanek na trasie kulinarnej podróży Roberta Makłowicza, zostało założone pod koniec pierwszego tysiąclecia. Już w czasach wikingów stanowiło ważny ośrodek handlowy. Obecnie jest drugim co do wielkości po Dublinie miastem w kraju. W planie wycieczki po Cork znalazły się: zabytkowy English Market, dawne miejskie więzienie i XVIII-wieczny Targ Maślany, a także położone nieopodal miasta - zamek w Blarney, w którym znajduje się słynny kamień elokwencji, oraz port Cobh, skąd w czasie wielkiego głodu Irlandczycy masowo wyruszali do Stanów Zjednoczonych. Jeśli chodzi o atrakcje kulinarne poznamy tradycyjne danie kuchni irlandzkiej Irish stew - pyszną potrawkę z jagnięciny z warzywami.