Rolnicy. Podlasie (13)
W skrócie
W gospodarstwie Tomka stawia się na nowoczesne rozwiązania. Dotyczy to nie tylko budynków i sprzętu, ale także cyfryzacji. Gospodarz wprowadza innowacyjny system zarządzania stadem.
Oglądaj w telewizji
Opis
Kolejna seria programu poświęconego życiu i pracy współczesnego rolnika. Bohaterowie pierwszego sezonu, Gienek i Andrzej z Plutycz, Tomek i Monika z Pokaniewa, Emilka z Laszek, Michał i Natalia z Haciek oraz nowi uczestnicy przygotowują plan na kolejny rok walki o lepszą hodowlę i plony. Emilia, której kozy dają pyszne mleko, rozważa założenie serowni. Tomek i Monika chcą profesjonalnie przeprowadzić aukcję krów i w ramach przygotowań tworzą stronę internetową. Problem w tym, że zostaje ona odwołana przez koronawirusa. Gienek i Andrzej mechanizują gospodarkę i wchodzą w posiadanie agregatu talerzowego. Gienio ma mały problem, ponieważ ktoś pokusił się na jego starą lodówkę, która służyła mu i za stół, i za ławkę. Andrzej snuje marzenia o wizycie u Emilki, bo wszystkim przypadła do gustu młoda sołtys z Laszek. W Haćkach Michał i jego ojciec skarżą się na bezśnieżną zimę i obawiają się suszy. Rolników z Podlasia czeka rok pełen wyzwań.
W tym odcinku
W gospodarstwie Tomka w Pokaniewie stawia się przede wszystkim na nowoczesne rozwiązania. Dotyczy to nie tylko budynków i sprzętu, ale także cyfryzacji. Gospodarz wprowadza innowacyjny system zarządzania stadem. Teraz kolczykuje wszystkie swoje dojne krowy za pomocą czujników, które mają zbierać dane na temat temperatury ciała zwierzęcia. To pomaga ustalić, kiedy zwierzę ma ruję. Jest to ważna informacja dla gospodarza, który musi dopilnować, by krowy regularnie wydawały na świat potomstwo. Po pracy Tomek idzie na spacer z Moniką. Gienek wyprowadza konie na pastwisko. Na uwięzi trzyma za kantar tylko przewodniczkę stada. Spacer gospodarza z czterema końmi budzi zainteresowanie mieszkańców wioski. Emilka wchodzi w posiadania stada owiec. Po raz pierwszy je doi i ma okazję skosztować owczego mleka. Następnie wraz z mamą zajmuje się kozami. Część z nich po raz pierwszy ma do czynienia z dojarką. Po wszystkim gospodyni przygotowuje pierwsze w tym roku serki typu korycińskiego.