To je Borowicz. Podróże ze smakiem (47)

W skrócie
Mistrz kuchni udaje się do Puszczy Białowieskiej. Podziwia imponujące wiekowe drzewa, niezwykłą przyrodę i krajobrazy oraz żubry. W tradycyjnym piecu przygotowuje najbardziej znane przysmaki Podlasia.
Oglądaj w telewizji
Opis
W tej odsłonie programu Adam Borowicz, pochodzący ze Śląska wielki pasjonat gotowania, opuszcza deszczowe Wyspy Brytyjskie. Poszukiwanie nowych smaków rozpocznie od Austrii. Kolejno przeniesie się na Wyspy Kanaryjskie, do Słowenii, Bośni i Hercegowiny, Albanii oraz Macedonii. Będzie on nie tylko odkrywać tamtejszą kuchnię, ale też poznawać ciekawe miejsca. Nie zabraknie także inspirującego łączenia śląskich przepisów z lokalnymi produktami i słynnej już "kosztpróby" prowadzącego w miejscowych restauracjach.
Mistrz kuchni udaje się do Puszczy Białowieskiej. Podziwia imponujące wiekowe drzewa, niezwykłą przyrodę i krajobrazy oraz mieszkańców tego miejsca - potężne i dumne żubry. W tradycyjnym piecu przygotowuje najbardziej znane przysmaki Podlasia, czyli babkę i kiszkę ziemniaczaną. Przyrządza też aromatyczną leśną zupę z opieńków. Poznaje sekret smaku misternego pierekaczewnika i białowieskiego kalorycznego deseru - marcinka.