Gdzie zjeść we Włoszech (9/12)
W skrócie
Simone Rugiati tym razem odwiedza słoneczną Sardynię. Słynny szef kuchni zamierza spróbować panady, która wewnątrz chrupiącego ciasta kryje mięso, ryby lub warzywa.
Oglądaj w telewizji
Opis
Simone Rugiati odwiedza Mediolan, Neapol, Rimini oraz inne włoskie miasta, gdzie spotka się z trzema mieszkańcami, którzy pokazują mu swoją ulubioną restaurację. Wspólnie wybierają jedno danie. Sprawdzą, jakich składników użyto i jak się je przyrządza. Na koniec Simone wybiera najlepsze miejsce. Zwycięski lokal zostaje oznaczony jako godny polecenia. Osoba, która wskazała daną restaurację, dostaje 500 euro.
W tym odcinku
Simone Rugiati odwiedza słoneczną Sardynię, by spróbować panady, która wewnątrz chrupiącego ciasta kryje mięso, ryby lub warzywa. Owijanie mięsa chlebowym ciastem jest starym zwyczajem, znanym na całym świecie - od Peru, przez Argentynę, po kraje śródziemnomorskie. Każde z tych miejsc ma swoją tradycję, która na Sardynii uległa rewolucji. Wykorzystując lokalne produkty stworzono najróżniejsze warianty i kształty z nadzieniem mięsnym, rybnym, a nawet serowym i warzywnym. Simone tradycyjnie spróbuje pięciu zupełnie różnych wersji panady.