Kuchnia dla odważnych (1/8)

magazyn kulinarny Polska  b.o.

W skrócie

Kucharz Walenty przyrządza mózg wieprzowy w panierce. Następnie zatrzymuje swojego food trucka w Krakowie, aby poczęstować przechodniów byczymi jądrami. Na koniec gotuje poczwarki jedwabników.

Oglądaj w telewizji

Program archiwalny.

Opis

Walenty Kania, pochodzący z Karpat kucharz, właściciel słynnego krakowskiego foodtrucka, z którego serwuje nietypowe dania, wyrusza w Polskę, aby przetestować podniebienia Polaków. Jest specjalistą od podrobów, które mają zarówno swoich zwolenników, jak i zagorzałych przeciwników. Ale nie tylko podroby zagoszczą w jego kuchni na kółkach.

Kucharz Walenty przyrządza mózg wieprzowy w panierce, podany w formie klasycznego burgera. Taką nietypową kanapkę serwuje gościom festiwalu w Katowicach. Następnie prowadzący zatrzymuje swojego food trucka w Krakowie, aby poczęstować zaskoczonych przechodniów czymś wyjątkowym. Proponuje im bycze jądra prosto z Węgier, w krwistym, śliwkowo-czereśniowym sosie z dodatkiem cynamonu. Na koniec gotuje flambirowane poczwarki jedwabników, duszone w soku pomarańczowym z dodatkiem whisky.

Twórcy

Zobacz także

Ładuję...