Bez planu (1/6)

program rozrywkowy Polska 2016  b.o.
zdjęcie

W skrócie

Hanna Lis wybiera się na wyspę Mykonos. Rozmawia tam z właścicielami restauracji, którzy by zająć się gotowaniem, porzucili pracę w korporacjach. Spotyka się też z niezwykłym rzeźnikiem.

Oglądaj w telewizji

Program archiwalny.

Opis

Hanna Lis podróżuje po kulinarnej mapie Europy. Najchętniej kosztuje dań przygotowywanych na ulicy i odwiedza małe restauracje i jadłodajnie, które chcą dogodzić gustom tubylców, a nie turystów. Zagląda też na zaplecza lokali i stara się poznać sekrety miejscowych kucharzy. Rozmawia również z dostawcami produktów: producentem wina i właścicielami przydomowej wytwórni serów. Interesują ją nie tylko miejscowe specjały, ale także kultura i historia każdego kraju.

W pierwszym odcinku Hanna Lis wybiera się na grecką wyspę Mykonos. Rozmawia tam z właścicielami restauracji, którzy by zająć się gotowaniem, porzucili pracę w korporacjach. Spotyka się również z niezwykłym rzeźnikiem znanym z tego, że w swoim sklepie organizuje huczne imprezy. Oprócz wyśmienitej kuchni wyspa słynie też ze swojej otwartości i tolerancji. Setki fanów z całego świata zjeżdżają, by odwiedzić miejscowy klub drag queen. Dziennikarka poznaje występujących tam artystów i zagląda za kulisy wyjątkowego pokazu. Na Mykonos można znaleźć także istniejącą od kilkuset lat piekarnię oraz farmę, gdzie winogronom puszcza się muzykę klasyczną. Podczas swojej wizyty Hanna Lis kosztuje baraniego mózgu z grilla i odkrywa, czym jest święto Panigiri.

Ładuję...