Fabryki smaku: Wegańskie słodkości (7)
(Food Factory 5: Cut the Cheese)
W skrócie
Przyjrzyjmy się, jak powstaje owocowa skórka, serowe przekąski z zsiadłego mleka i meksykański sos guacamole.
Oglądaj w telewizji
Opis
Pyszne tajemnice produkcji ulubionych przysmaków mieszkańców Ameryki Północnej - od popularnej marki płatków śniadaniowych po makaron z atramentem kałamarnicy, ocet ryżowy czy kalifornijskie sushi. Niektóre z tych smakołyków są przygotowywane ręcznie w niewielkich zakładach, inne wytwarzane na skalę przemysłową w ogromnych halach. W obu przypadkach zobaczymy, jak góry surowców poddawane są procesowi obróbki, którego efektem są gotowe produkty, uwielbiane przez konsumentów.
W tym odcinku
W tym odcinku odwiedzamy zakład, w którym produkuje się owocowe batoniki. Na jedną partię tego słodkiego, ciągnącego się przysmaku zużywa się 80 tysięcy jabłek, pochodzących z doliny Okanagan w Kolumbii Brytyjskiej. Obejrzymy również fabrykę w Quebecu, w której wytwarzane są pyszne serowe przekąski. W Toronto zobaczymy, jak powstają batoniki inspirowane broadwayowskim musicalem. Poznamy również proces produkcji kanadyjskiego guacamole.