Fabryki smaku: Słodki jak miód (3)
(Food Factory 5: Sweet as Honey)
W skrócie
Widzowie zobaczą, jak powstaje miód. Dowiedzą się także, jak przebiega proces wypieku chleba z pełnoziarnistej mąki pszenicznej i pysznych ciasteczek w kształcie szachownicy.
Oglądaj w telewizji
Opis
Pyszne tajemnice produkcji ulubionych przysmaków mieszkańców Ameryki Północnej - od popularnej marki płatków śniadaniowych po makaron z atramentem kałamarnicy, ocet ryżowy czy kalifornijskie sushi. Niektóre z tych smakołyków są przygotowywane ręcznie w niewielkich zakładach, inne wytwarzane na skalę przemysłową w ogromnych halach. W obu przypadkach zobaczymy, jak góry surowców poddawane są procesowi obróbki, którego efektem są gotowe produkty, uwielbiane przez konsumentów.
W tym odcinku
Potrzeba aż 240 tysięcy ciężko pracujących pszczół, aby zebrać jedną baryłkę miodu. Przyjrzymy się ich wysiłkowi. Odwiedzimy również kalifornijską piekarnię, w której każdego dnia wypiekanych jest 50 tysięcy bochenków chleba esseńskiego. Do jego produkcji używa się wykiełkowanych ziaren. Poznamy również twórcę ciastka truskawkowo-bananowego oraz prawdziwych artystów, przygotowujących wiśnie w czekoladzie, którym nie można się oprzeć.