Fabryki smaku: Wycieczka do Dijon (22)

(Food Factory 3: A Trip to Dijon)

serial dokumentalny Kanada 2013-2014  od 12 lat
zdjęcie

W skrócie

Kamery śledzą przebieg produkcji musztardy Dijon, kokosowych makaroników i wafli.

Oglądaj w telewizji

Program archiwalny.

Opis

Odkrywanie tajemnic produkcji popularnych artykułów spożywczych. Każdy odcinek serialu to wizyta w jednym z kanadyjskich zakładów. Kamery śledzą poszczególne etapy produkcji artykułów, które konsumenci zwykle bez zastanowienia biorą ze sklepowych półek. Widzowie mają okazję przekonać się, jak powstają między innymi: bekonowe chipsy z syropem klonowym i czekoladą, lody, bajgle, pomarańcze z czekolady i tabletki musujące.

W tym odcinku

W dzisiejszym odcinku dowiemy się między innymi, że sekretem wyjątkowego smaku musztardy diżońskiej jest duża ilość chardonnay. Ponadto w programie wizyta w zakładzie, w którym produkuje się koszerne makaroniki kokosowe. Przyjrzymy się też procesowi uzyskiwania koszernego sosu teriyaki, którego rocznie wytwarza się aż osiem milionów butelek. Dowiemy się również, ile sekund powinna trwać obróbka termiczna wafli z kremem orzechowym.

Zobacz także

Ładuję...