Fabryki smaku: Zakręcone smaki (13)
(Food Factory 3: Give It a Whirl)
W skrócie
Widzowie przekonają się, jak przebiega proces produkcji wielkich lizaków, chińskiej zupy słodko-kwaśnej i czekoladowych jeżyków.
Oglądaj w telewizji
Opis
Odkrywanie tajemnic produkcji popularnych artykułów spożywczych. Każdy odcinek serialu to wizyta w jednym z kanadyjskich zakładów. Kamery śledzą poszczególne etapy produkcji artykułów, które konsumenci zwykle bez zastanowienia biorą ze sklepowych półek. Widzowie mają okazję przekonać się, jak powstają między innymi: bekonowe chipsy z syropem klonowym i czekoladą, lody, bajgle, pomarańcze z czekolady i tabletki musujące.
W tym odcinku
W dzisiejszym odcinku przyjrzymy się powstawaniu ogromnych okrągłych lizaków. Aby nadać im charakterystyczny kształt i wygląd, muszą być one ręcznie skręcane. Dowiemy się również, na czym polega sekret tradycyjnej chińskiej zupy, która cieszy się popularnością od ponad 600 lat. Zobaczymy linię produkcyjną, z której zjeżdża 13 tysięcy czekoladowych jeży na godzinę. Zaglądamy też do zakładu, w którym każdego roku 7 milionów przegrzebków jest owijanych w bekon.