Fabryki smaku: Czas na herbatkę! (3)
(Food Factory 3: Ice Cup of Tea)
W skrócie
Dokumentaliści przedstawiają proces produkcji pasty tapenada, bardzo drogich lodów i lizaków Tutti Frutti.
Oglądaj w telewizji
Opis
Odkrywanie tajemnic produkcji popularnych artykułów spożywczych. Każdy odcinek serialu to wizyta w jednym z kanadyjskich zakładów. Kamery śledzą poszczególne etapy produkcji artykułów, które konsumenci zwykle bez zastanowienia biorą ze sklepowych półek. Widzowie mają okazję przekonać się, jak powstają między innymi: bekonowe chipsy z syropem klonowym i czekoladą, lody, bajgle, pomarańcze z czekolady i tabletki musujące.
W tym odcinku
W dzisiejszym odcinku zobaczymy m.in. maszynę specjalnie zaprojektowaną do produkcji popularnych lodów o nazwie Cherry Garcia. Odwiedzimy również przedsiębiorstwo wytwarzające pół miliarda torebek herbaty rocznie. Proces produkcji kontroluje komputer, który dba o idealny skład mieszanki earl grey. Ponadto przyjrzymy się wytwarzaniu tapenady, czyli pasty z oliwek i kaparów. W programie także maszyna, produkująca 500 lizaków na minutę.