Fabryki smaku: Słodkości dla potomności (2)
(Food Factory 3: From Candy to Baby)
W skrócie
Widzowie zobaczą, jak przebiega produkcja ulubionych produktów spożywczych Kanadyjczyków. W wydaniu o bakławach, drażetkach Candy Buttons, serze feta i jedzeniu dla dzieci.
Oglądaj w telewizji
Opis
Odkrywanie tajemnic produkcji popularnych artykułów spożywczych. Każdy odcinek serialu to wizyta w jednym z kanadyjskich zakładów. Kamery śledzą poszczególne etapy produkcji artykułów, które konsumenci zwykle bez zastanowienia biorą ze sklepowych półek. Widzowie mają okazję przekonać się, jak powstają między innymi: bekonowe chipsy z syropem klonowym i czekoladą, lody, bajgle, pomarańcze z czekolady i tabletki musujące.
W tym odcinku
W dzisiejszym odcinku poznamy starą recepturę, według której przygotowywano baklawę na tureckim dworze. Zobaczymy również nowoczesne maszyny produkujące popularne cukierki w tempie 70 kg na godzinę. Twórcy serii zaglądają też do fabryki jedzenia dla niemowląt, w której przerabiane są ogromne ilości dyni, gruszek oraz bananów. Produkcja sera feta rozpoczyna się z kolei od owczego mleka, a jego historia sięga czasów antycznej Grecji.