Lombard. Życie pod zastaw 5 (219)
W skrócie
Krzysiek pracuje w eleganckiej restauracji jako pomocnik szefa kuchni. Krytyk kulinarny zachwyca się jego daniem. Następnego dnia chłopak zostaje oskarżony przez przełożonego o kradzież trufli.
Oglądaj w telewizji
Opis
Prowadzenie lombardu to zajęcie ciekawe, niekiedy ekscytujące, ale często i niebezpieczne. Przekonuje się o tym właściciel tej instytucji, Kazimierz Barski (Zbigniew Buczkowski), jego rodzina, pracownicy, a także klienci. Są to zarówno osoby starsze, potrzebujące środków do życia, jak i młode, które zastawiają na kilka dni laptop czy telefon. Do lombardu równie chętnie zaglądają zwariowani poszukiwacze okazji, złodzieje czy nawet policjanci.
W tym odcinku
Uzdolniony kulinarnie Krzysiek pracuje w eleganckiej restauracji jako pomocnik szefa kuchni. Pewnego razu w lokalu pojawia się krytyk kulinarny, który zachwyca się daniem przyrządzonym przez chłopaka. Następnego dnia młody kucharz zostaje oskarżony przez szefa o kradzież trufli. Ziutek i Grażyna przechodzą kryzys. Wkrótce poznają rodziców swojego zięcia. Tymczasem lombard odwiedza Rolecki, twierdząc, że chce sprzedać meteoryt.