Makłowicz w drodze (1/7)

magazyn kulinarny Polska  b.o.
zdjęcie

W skrócie

Robert Makłowicz odwiedza Lwów, a także Brody - niegdyś najważniejsze żydowskie miasto Galicji, słynne uzdrowisko Truskawiec, Podhorce oraz kraniec Karpat Wschodnich u podnóży Borysławia.

Oglądaj w telewizji

Program archiwalny.

Opis

Kolejna odsłona autorskiego, kulinarno-podróżniczego, programu Roberta Makłowicza, który jako pierwszy w dziejach telewizji polskiej zaproponował widzom zwiedzanie świata poprzez pryzmat kulinariów. Cykl ukazuje związki kuchni z kulturą i historią odwiedzanych regionów, odkrywa lokalne tradycje oraz miejscowe specjały i osadza je w kontekście historii małych ojczyzn.

Robert Makłowicz odwiedza Lwów, a także Brody - niegdyś najważniejsze żydowskie miasto Galicji, słynne uzdrowisko Truskawiec, Podhorce oraz kraniec Karpat Wschodnich u podnóży Borysławia, słynnego kiedyś z bogatych źródeł ropy naftowej. Kucharz prezentuje obfitość tamtejszego jedzenia - od tradycyjnej galicyjskiej kuchni ukraińskiej, kuchni huculskiej i tej wzorowanej na niegdysiejszych polskich tradycjach tych ziem po kuchnie gruzińską, bałkańską i fusion.

Twórcy

Zobacz także

Ładuję...