Fabryka jedzenia: Zielona fasolka (12)

(Food Factory USA: Full of Beans)

serial dokumentalny  od 12 lat
zdjęcie

W skrócie

Tym razem dowiemy się, jak produkowana jest fasolka szparagowa w puszce, makaron i herbata mrożona.

Oglądaj w telewizji

Program archiwalny.

Opis

W każdym odcinku serwowana jest potrójna porcja ulubionych przysmaków mieszkańców Stanów Zjednoczonych. Od burgerów i ostrych sosów po mus czekoladowy i piwo - przekonamy się, jak powstają popularne produkty żywnościowe. Twórcy serii przedstawiają wnętrza gigantycznych zakładów oraz kameralne kuchnie rzemieślnicze. Oglądamy, jak góry surowców przetwarzane są w gotowe towary - znane i lubiane przez Amerykanów. Mamy okazję poznać właścicieli firm i oddanych pracowników oraz podziwiać w akcji niezwykłe maszyny. W programie nie brakuje też zaskakujących ciekawostek, dotyczących historii i procesu produkcji najróżniejszych smakołyków.

W tym odcinku

Tym razem przyglądamy się pracy fabryki w Markesan w Wisconsin. Świeże fasolki trafiają tu do puszek tego samego dnia, w którym zostały zebrane. Pakowanie odbywa się w zawrotnym tempie 45 ton na godzinę. Odwiedzamy również zakład w Iowa, w którym przy użyciu nowoczesnych maszyn produkowany jest makaron farfalle. Wybierzemy się także do stolicy Kalifornii, Sacramento, gdzie każdego dnia wytwarzanych jest ponad 200 tysięcy litrów mrożonej herbaty.

Zobacz także

Ładuję...